header foto
 
TC Jeugd

Trainer/coachbijeenkomst MHCC Zaterdag 7 maart 2015

Nieuws afbeelding 17-3-2015
Een geweldige opkomst op deze avond die vooraf werd gegaan door een gezamenlijke maaltijd in het clubhuis van MHCC.

Wel even verwarring onder onze jeugdcoaches en trainers. Geen hockeytechniek en geen hockeytactiek als thema van de avond. Maar wat dan wel?

Sinds enkele maanden zijn binnen MHCC onze hoofdtrainers en enkele TC leden onder begeleiding van Marc-Jan Hollenberg actief bezig met bewustwording en ontwikkeling van vaardigheden en competenties welke je kunt gebruiken in je persoonlijke ontwikkeling en je ontwikkeling als trainer/coach. Het uitgangspunt is om hen nieuwe inzichten te geven die vervolgens worden doorgegeven binnen de rest van het trainers- en coachcorps.

Hoe kun jij als trainer/coach op een positieve manier bijdragen aan de persoonlijke ontwikkeling van jouw spelers en je team. Heeft dit alleen met hockeytechniek en tactiek te maken of moet je juist ook werken aan een goede mindset en spirit voor, tijdens en na afloop van de training/wedstrijd? Hoe doe je dit nu in de praktijk? Met jezelf, met je spelers met je team?

Boeiende materie waar veel in te leren en te ontdekken valt. Nu nog binnen een kleine club van hoofdtrainers en enkele TC leden (MACC wat staat voor Make A Change Coach and take the Challenge) maar uiteraard met de bedoeling als een vliegwiel te fungeren voor heel MHCC.

Op deze trainer/coachbijeenkomst is daarom gekozen om een aantal onderwerpen uit deze "MACC-bijeenkomsten” direct te delen met onze jeugdtrainers en coaches.

Op een interactieve manier werd onder aanvoering van Sake Hermans en Maaike Taylor stilgestaan bij de onderwerpen:
- "Stemmingen zijn besmettelijk” en "energie volgt aandacht”
- Hoe sta ik als trainer/coach op het veld of voor de wedstrijd?
- Wat gebeurt er met mijn spelers als ik onverschillig ben, wat gebeurt er met mijn spelers als ik enthousiast ben?
- Staat winnen voorop of gaat het om de ontwikkeling van mijn spelers individueel en als team?
- Mag je als speler of als team fouten maken? Hoe ga je hiermee om?
- Wat voor coach ben ik eigenlijk? Ben ik bepalend (Playstationcoach) of ben ik ondersteunend en geef ik ruimte aan mijn spelers om zichzelf of als team te ontwikkelen?
- Wat wil ik in de wedstrijd bereiken?
- Hoe ziet mijn voorbespreking eruit? Hoe ziet mijn wisselschema eruit? Wat vertel ik in de rust en na afloop van de wedstrijd?
- Wat doe ik met reacties van ouders wanneer we niet gewonnen hebben maar het team wel de opdrachten goed heeft uitgevoerd die we vooraf met elkaar hebben afgesproken? Kan ik dan toch overbrengen dat ik tevreden ben met het resultaat?
- "Vertragen om met verbetering te versnellen”
- Hoe werk je toe en wat is nodig in de weg naar verandering/verbetering, zodat we kunnen gaan vieren?

De jeugdtrainers en coaches gingen enthousiast met deze vragen aan de slag en regelmatig werd even stil gestaan bij wat dit nu voor henzelf betekent of wat zij hier nu van willen meenemen in hun rol als trainer/coach.

En de reacties van onze jeugdtrainers en coaches:
- "Niet normaal hoe leerzaam dit was, zeker weten voor herhaling vatbaar”
- "Heel erg gaaf, erg veel geleerd”
- "Waanzinnig leuk om te doen. De interactie was super!”

Conclusie: Een zeer geslaagde avond en we mogen trots zijn op onze jeugdtrainers en coaches binnen onze club. Super gemotiveerd en leergierig. Dit smaakt naar meer. 

Namens de TC-Jeugd,
Marion Sprenkeling

Reacties


Er zijn nog geen reacties, plaats uw reactie hieronder

Reageer op het nieuws


Gerelateerde nieuwsberichten

Vera van Wijk nieuwe Technisch Manager Jeugd

Sponsoren