header foto
 
Parahockey

Parahockey: gezelligheid en samen sporten

Nieuws afbeelding 26-7-2021

Meer dan een jaar lang lag de Nederlandse ParaHockey competitie en de trainingen plat bij MHC Castricum. Gelukkig mogen nu ook hockeysters met een beperking, weer van start. Wij spraken met Samantha Filipi, die door hockey haar leven zag veranderen.

Al meer dan dertien jaar traint Samantha Filipi bij MHC Castricum. Doordat haar pleegbroer hier ook speelde, was de keuze makkelijk. De sport leek haar leuk, en Filipi was op zoek naar gezelligheid. Door hockey ziet Filipi dat ze meerdere nieuwe mensen heeft leren kennen en nieuwe vriendschappen heeft kunnen maken: "Op dit moment speel ik in het eerste ParaHockey team van Castricum. Hier sta ik op de laatste vrouw positie. Ik vind het heel leuk om anderen te helpen bij het sporten”.

"HOCKEY IS VOOR MIJ: DE GEZELLIGHEID EN HET SAMEN SPORTEN!”

– Samantha Filipi is een Nederlands Parahockeyster

Duidelijk maken waarom je fluit

Dat Filipi het leuk vind om anderen te helpen, blijkt ook wel in de nieuwe stap die ze heeft gemaakt in haar hockey carrière. Sinds een tijdje is zij actief geworden als scheidsrechter. Filipi: "Nu ik mijn clubkaart heb gehaald, sta ik nog vaker op het veld. Ik zocht een nieuwe uitdaging, en daarom heb ik de cursus om scheidsrechter te worden gedaan. Eerlijkheid en plezier hebben, staan voor mij hoog in het vaandel. Als ParaHockey speler heb ik geleerd dat je dingen moet uitleggen aan elkaar. Als scheidsrechter vind ik het belangrijk dat je duidelijk maakt waarom je fluit”.

"HET ZOU IN NEDERLAND NIET MOETEN UITMAKEN WIE JE BENT OF WELKE HANDICAP JE HEBT”

Handicap

De ParaHockeyers hebben in Nederland nog langer stil moeten zitten dan de hockeyers in Nederland. Het EK ParaHockey werd uitgesteld naar 2022 en ook de amateursport mocht niet trainen. Voor Filipi was dit lastig, want zij vind dat iedereen gelijk behandeld moet worden: "Uiteindelijk hoop ik dat we binnenkort allemaal weer mogen starten met de competitie ongeacht de handicap die we wel of niet hebben. Ik vind dat iedereen gelijk behandeld moet worden en het zou in Nederland dus niet moeten uitmaken wie je bent of welke handicap je hebt. Iedereen hoort erbij. Ik heb er zin in, want het hockey heeft mijn leven erg veranderd, omdat ik veel nieuwe vrienden heb leren kennen”.

Reacties


Er zijn nog geen reacties, plaats uw reactie hieronder

Reageer op het nieuws


Sponsoren